top of page

Er betennelse nøkkelen til Alzheimer?

  • Forfatterens bilde: Tore Geir Nilsen
    Tore Geir Nilsen
  • 11. apr.
  • 1 min lesing

Ved Alzheimers dannes det plakk med beta-amyloid i hjernen. 

Proteinet tau floker seg inne i nerveceller. Hjerneceller skades og dør. 

De tyske forskerne har sett på hvordan betennelsesprosesser i hjernen kan spille en rolle i utviklingen av sykdommen. 

– I flere tiår har alzheimerforskning fokusert nesten utelukkende på beta-amyloid og tau-proteinavleiringer, mens betennelse ble sett på som en sekundær effekt, sier Frank Heppner i en pressemelding

Han har ledet den nye studien.

– Først nylig har vi begynt å forstå at betennelse kan være en nøkkelfaktor som driver sykdommen, sier Heppner, som er professor ved Charité universitetssykehus i Berlin. 

Det er her interleukin-12 kommer inn i bildet. Det spiller nemlig en rolle i betennelse.


Ond sirkel

I en tidligere studie fant Heppner og medforskerne ut at det å blokkere interleukin-12 og 23, reduserte opphopningen av plakk i hjernen hos mus. 

Nå har de sett nærmere på dette. 

Noen av hjernens immunceller, såkalte mikrogliaceller, fungerer dårligere med alderen. De begynner å sende ut stoffer som fremmer betennelse, blant annet interleukin-12.

Forskerne fant ut at interleukin-12 skader to typer celler i hjernen: Celler som lager myelin, som er et isolerende lag rundt nervefibre, og celler som forbinder nerveceller med hverandre. 

Det skaper en ond sirkel, ifølge pressemeldingen. 

Mikrogliaceller begynner å produsere mer interleukin-12. Flere hjerneceller tar skade. De fungerende mikrogliacellene blir overarbeidet og klarer ikke å fjerne nok av plakket man ser ved Alzheimers sykdom. 




 
 
 

Commentaires


bottom of page